Ook dit jaar organiseerde de Werkcentrale, in samenwerking met de Horecafederatie Brussel, de Stad Brussel, Actiris en Horecavorming, de beurs HORECA BRUSSELS 2018.

Net als voorgaande edities, brengt deze beurs werkzoekenden, starters, professionals, werkgevers en mensen werkzaam in de opleiding en/of validatie uit de horecasector samen.

Qua nieuwigheden onderstrepen we allereerst de nieuwe locatie. Dit jaar vond de beurs plaats in Paleis 7 en Paleis 11 van Brussels Expo. Nog een nieuwigheid deze editie: onze beurs werd gelijktijdig georganiseerd met MEGAVino, de grootste professionele wijnbeurs in de Benelux.

Er werden ook banden gesmeed tussen onze beurzen, de bezoekers van de beurs HORECA Brussels hadden vrije toegang tot MEGAVino en konden proeven aan een zeevruchtenstand.

Deze beurs was enerzijds een gelegenheid voor werkzoekenden om een hele reeks werkgevers geselecteerd door Select Actiris te ontmoeten. Anderzijds konden ze ook terecht bij verschillende interimkantoren die met hun eigen aanbiedingen in de horecasector kwamen. Werkzoekenden kregen bovendien ook de kans om trainings- en coaching organisaties te ontmoeten.

De focus lag dit jaar vooral op werkgelegenheid. Naast een groot aanbod aan stands, workshops en conferenties, hadden de deelnemers ook de mogelijkheid om te laten zien wat ze kunnen in een mini-restaurant dat bezoekers van de beurs bediende. Een levensechte test!
We onderstrepen het belang van het samenbrengen van werkgevers en opleidingsorganisaties op één plaats. De feedback die we kregen, versterkte ons idee dat werkzoekenden die de gelegenheid hebben gehad werkgevers rechtstreeks te ontmoeten veel meer kans hebben om opleidingsorganisaties te ontdekken. Voor ons is dit een belangrijk aspect bij het ontmoeten van werkgevers.
Zelfs als de uitkomst van de bijeenkomst niet tot een aanwerving leidt, heeft de ontmoeting een zeer motiverend karakter voor werkzoekenden. Het laat hen vaak toe precies aan te geven wat hun mogelijke tekortkomingen zijn die hen de toegang tot werk blokkeren. De identificatie van deze tekortkomingen en de motiverende aard van de ontmoeting moedigt hen aan om de nodige stappen te ondernemen bij de opleidingsorganisaties om de tekortkomingen te verhelpen en/of de nodige vaardigheden te versterken.
Bovendien is het ontmoeten van werkgevers een uitstekende manier voor werkzoekenden om hun professioneel netwerk uit te breiden. Netwerken die ze natuurlijk opnieuw kunnen activeren als ze de vereiste opleidingen hebben afgerond.

Er werden veel conferenties georganiseerd voor werkzoekenden, starters en professionals. Enkele voorbeelden van onderwerpen die tijdens deze conferenties behandeld werden: “De integratie van lokale landbouw in het restaurantwezen in grootsteden”, “Actualiteit: black box, e-working platform en arbeidsrecht” of de regelgeving en kansen met betrekking tot de ambulante horeca.
Tot onze grote tevredenheid ontving onze beurs een zeer positieve beoordeling. Zowel van bezoekers die ons een algemene tevredenheidsclassificatie van meer dan 75% gaven, als van exposanten en partners die ons een beoordeling van algemene tevredenheid gaven van meer dan 82%.

Share This