Catalogus van hulpbronnen om de gezondheidscrisis en uw zoektocht naar werk aan te pakken

De federale overheid heeft op 12 maart 2020 ten aanzien van de gezondheidscrisis belangrijke maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. De bevolking wordt zo onder meer gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Gelieve deze voorschriften voor uw eigen welzijn en dat van uw familie en uw gemeenschap nauwgezet op te volgen!

Indien u dit nog niet gedaan heeft, nodigen we u uit om de informatiesite van de FOD Volksgezondheid over het coronavirus te raadplegen: https://www.info-coronavirus.be.

U vindt er alle mogelijke vragen die u over deze crisis zou kunnen hebben: Wat kan ik doen? Wat moet ik doen als ik ziek ben? Wat zijn de maatregelen voor ieders gezondheid?

 

Het is uiteraard niet het ideale moment om werk te zoeken. We nodigen u in deze moeilijke periode trouwens uit om zo goed mogelijk zorg te dragen voor uzelf, uw familie en uw naasten, met name de meest kwetsbare personen.

Maar Maar als u dan toch veilig thuis moet blijven, waarom zou u dan niet van de gelegenheid gebruik maken om het online opleidingsaanbod te ontdekken?

U kan zich zo niet alleen aan uw eigen tempo bezighouden in een domein dat u interesseert, u kan op die manier ook uw professionele competenties perfectioneren. Verrijk indien mogelijk uw gamma aan competenties om uzelf de beste kansen te geven een baan te vinden, eens de epidemie van het coronavirus op ons grondgebied ingedijkt zal zijn.

Er bestaan tal van oplossingen zoals MOOC’s, webinars, of ook nog de online opleidingscatalogus van Bruxelles Formation en haar partners.

We hebben het aanbod aan MOOC, online beschikbare instructievideo’s en webinars, al wat verkend in een vorig artikel op onze website. Om het beschikbare aanbod te ontdekken, nodigen we u uit om het artikel te raadplegen door hier te klikken.

Het online vormingsaanbod van Bruxelles Formation

Bruxelles Formation blijft niet achter en biedt met behulp van haar partners een hele catalogus aan online opleidingen aan. (Hier te raadplegen)

Opleidingen worden in verschillende domeinen aangeboden:

 • Bureautica : Typen, Word, Excel, Outlook, Powerpoint, Access, basiskennis van informatica, …
 • Video-inhoud : Community manager, computergraphics, 3D-computergraphics, web developer, fotografie, geluidstechniek, …
 • Beroepsmodules : Secretarisassistent, algemene boekhouding, basiskennis management, …
 • Basiskennis : Frans en wiskunde

Bruxelles Formation biedt voor de opleidingen die ze ter beschikking stelt verschillende vormen van pedagogische begeleiding aan: coaching, online afspraken met een opleider, …

Toegang krijgen tot deze opleidingscatalogus is heel eenvoudig: u hoeft enkel in het Brussels Gewest te wonen en bij Actiris ingeschreven te zijn als werkzoekende.

U zal voor de opstart van uw online opleiding verzocht worden om:

 • Een contract voor een beroepsopleiding te ondertekenen bij Bruxelles Formation espaces numériques
 • Een infosessie te volgen en een ontmoetingsgesprek met een coach te hebben of de vooraf opgenomen infosessie van Bruxelles Formation te volgen.

 

Heeft u een vraag? Neem contact op met het Bruxelles Formation callcenter op het nummer 0800 555 66 (open van maandag t.e.m. vrijdag van 8u30 tot 17u15) of stuur een e-mail naar: espaces-numeriques@bruxellesformation.brussels

Talen leren

Leer Nederlands, Engels, Duits en Frans via het online taalopleidingsplatform van Actiris: Brulingua.brussels!

De aangeboden opleiding is bestemd voor alle niveaus: van beginners tot gevorderden. Dit platform is bestemd voor alle personen boven de 18 jaar die gedomicilieerd zijn in één van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

U heeft enkel een computer of een smartphone met internettoegang en een e-mailadres nodig.  

Afspraak op brulingua om u in te schrijven!

Voor wie een ludiekere aanpak verkiest, biedt de gratis website duolingo u de mogelijkheid om talen op een leuke manier te leren.  Op deze website kan u een groot aantal talen ontdekken (Engels, Spaans, Italiaans, Japans, Frans, Russisch en veel meer!).

De website is beschikbaar op computer, Iphone en Android smartphones , zodat u kan bijleren waar en wanneer u wil.

 

 

 

 

 

 

 

Zelftewerkstelling – Ondernemers

JobYourselfbiedt aan alle werkzoekenden die hun eigen bedrijfsactiviteit wensen op te starten , de mogelijkheid om deze activiteit uit te bouwen en uit te testen binnen een wettelijk, gestructureerd, beveiligd en ethisch kader. JobYourself werkt met gesloten deuren en zal t.e.m. vrijdag 3 april een aangepaste dienstverlening aanbieden. Een telefonische en boekhoudkundige permanentie wordt verzekerd om u te informeren. U kan bij JobYourself steeds begeleiding opstarten! De begeleiding wordt gedigitaliseerd met online toegang tot hun adviserende diensten en boekhoudkundige diensten.

Meer info vindt u hier: http://jobyourself.be

 

Solidariteitsacties in het kader van de gezondheidscrisis

In Brussel zijn solidariteitsacties opgericht in het kader van deze gezondheidscrisis. Deze acties staan vermeld op de website https://coronavirus.brussels we sommen er hieronder enkele van op.

 

 • Het uitwisselingsplatform Give a Day bevordert vrijwilligerswerk door verenigingen, burgers, gemeentelijke instellingen, scholen en bedrijven met elkaar in contact te brengen.

Voor vrijwilligers: Vind uw ideale vrijwilligerswerk.  Waar u wil. Wanneer u wil. Met wie u wil.

Voor verenigingenVind vrijwilligers die aan uw noden voldoen door heldere en aantrekkelijke advertenties voor vrijwilligerswerk op te stellen.

Voor bedrijvenVind solidaire projecten om samen met uw werknemers tot stand te brengen en concretiseer het maatschappelijk verantwoord ondernemingsbeleid van uw bedrijf.

  

 

 • Ook de website https://solidair.brussels geeft een overzicht van verschillende solidariteitsacties die in Brussel worden opgestart sinds de verschijning van het COVID-19 coronavirus.. U vindt er eveneens initiatieven om tijdens een inperkingsperiode kunst en cultuur in de huiskamer te beleven, tips om tijdens een crisisperiode om te gaan met stress maar ook online cursussen om van thuis uit te blijven bijleren.

 

 • Wil u de negatieve impact van deze gezondheidscrisis op de meest kwetsbare en geïsoleerde bevolkingsgroepen graag mee helpen beperken? Het Plateforme Francophone du Volontariat verschaft een  lijst van verenigingen die nood hebben aan versterking met vermelding van hun contactgegevens voor Brussel en Wallonië.

  

IN GEVAL VAN NOOD

 • Lijst van de diensten die voor u klaarstaan in geval van geweld, psychische problemen, …

IN GEVAL VAN NOOD staan talrijke diensten klaar om u te helpen. Om de lijst van de beschikbare diensten te raadplegen, klik hier.  

 

 

 • Bevindt u zich in een sociale noodsituatie of bent u op de hoogte van sociale  

Bxl Soutien heeft een groen nummer opgericht (0800 35 243) om de vragen van alle Brusselaars i.v.m. sociale noodsituaties te beantwoorden. U kan op dit nummer terecht voor een uitgebreid en professioneel hulpgesprek en een antwoord op moeilijke situaties. Het groene nummer zal tijdens de week bereikbaar zijn van 8u tot 20u en in het weekend van 10u tot 18u.

Cultuur en ontspanning

 • Leest u graag? Het e-boek uitleenplatform lirtuel.be geeft u een maand lang gratis toegang en biedt u de mogelijkheid om tot 8 boeken per keer uit te lenen.

 

 • Debibliotheken van La Louvière verschaffen op hun Facebookpagina: « literaire podcasts, schrijfateliers, leesmarathons, instructievideo’s om thuis te knutselen of ook nog kleurprenten gebaseerd op het werk van jeugdillustratoren ». Dat alles vindt u hier: https://www.facebook.com/bibliolouve

 

 • De bibliothèque Centrale du Hainautverleent u tot 26 april GRATIS toegang tot het platform NUMERIQUE PREMIUM. Hier vindt u e-boeken in verschillende domeinen: menswetenschappen, literatuur, sociale wetenschappen, rechtswetenschappen en politieke wetenschappen. Het platform bevat meer dan 3500 werken in het Frans.

Log in op het platform via dit adres: https://www.numeriquepremium.com en gebruik onderstaande gebruikersnaam en onderstaand paswoord om in te loggen:

Gebruikersnaam: np_bch_be

Paswoord: np_bch_be

 

 • • Zin in iets exotisch? De Digitale wereldbibliotheek stelt – gratis en in verschillende talen – een aanzienlijk aanbod aan digitaal documentatiemateriaal ter beschikking uit landen en culturen van over de hele wereld: https://www.wdl.org

  Kinderen en school

  • Afin de vous aider à animer votre quotidien à la maison, ULB E.COL.E vous propose quelques ressources pour apprendre, s’informer et s’amuser en famille. Vous y trouverez notamment des ressources pour compléter l’apprentissage de vos enfants, qu’ils soient en primaire, secondaire ou du supérieur.

   

  • Le portail de l’enseignement de la Fédération Wallonie-Bruxelles dispose de nombreuses ressources pédagogiques pour les enfants du primaire et du secondaire. Vous trouverez tout cela ici

    

  • Enfin, l’association Bibliothèques sans frontière propose aussi de nombreuses ressources de divertissement ou pour faire école à la maison. Vous pouvez découvrir cela en cliquant ici
  Share This