De eerste editie van het Horeca Brussels salon vond plaats in de Beurs van Brussel op 8 november 2016.
logo Salon Horeca key

Wat is Horeca Brussels?

Horeca Brussels is het eerste salon van de Stad Brussel bestemd voor de opleidingen voorlichting van (toekomstige) Horeca professionals.

Dit uniek evenement kadert in de opwaardering en het dynamiseren van het stadscentrum, en in het bijzonder van het horeca-aanbod. Het salon is een initiatief van Marion Lemesre, Schepen van Handel, Tewerkstelling en Opleiding van de Stad Brussel, en is georganiseerd in samenwerking met de Werkcentrale, de Brusselse Horecafederatie en de diensten Handel en Horeca van de Stad Brussel.

Voor wie is het Horeca Salon?

Dit salon richt zich tot 3 verschillende doelgroepen:

  1. Gekwalificeerde werkzoekenden (met ervaring en /of opgeleid of in opleiding) die in deze sector willen werken.
  2. Starters, ofwel iedereen die een Horeca-activiteit wil uitbreiden of opzetten (hotel, restaurant, snack, café, brasserie, etc.) op het grondgebied van de Stad Brussel.
  3. Professionals die reeds actief zijn in de gemeente.
horeca2016-285Waarom een Salon?

Dit evenement gaf bezoekers de mogelijkheid om alle relevante en onontbeerlijke informatie te verkrijgen om in de Stad Brussel te kunnen werken, zich te vormen, of zijn Horeca-activiteit op te zetten en te beheren.

Concreet werd de beurs in verschillende ruimten ingedeeld  :

1. Een ruimte voor opleidingsorganisaties (cfr lijst van exposanten in bijlage), om een opleiding aan te vatten of zich bij te scholen op een gebied. Voor werkzoekenden concreet advies over online solliciteren via Actiris, maar ook een « muur » met openstaande vacatures.

2. Een ruimte voor begeleiding en voorlichting van Starters en professionals (cfr. lijst van exposanten in bijlage) met, onder andere, de Stad Brussel die er twee stands had:

• De Cel Horeca om (toekomstige) horeca-uitbaters inlichtingen te verstrekken over de procedures en vergunningen die nodig zijn om een zaak te openen op het grondgebied van de Stad. De Cel geeft eveneens informatie over de bezetting van de openbare weg voor private doeleinden, de installatie van terrasmeubilair, menustandaarden, …

• De Cel Stedenbouw om alle vragen te beantwoorden omtrent de procedures voor het aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning en de bestaande regelgeving tijdens de bestemmingswijziging van een ruimte.

3. Een demonstratieruimte, met aanwezigheid van Horeca Be Pro en Horeca Vorming. Een goede praktijkoefening voor leerlingen van het Vormingscentrum die hebben geleerd hoe bieren en kazen op te dienen aan salonbezoekers.

horeca2016-150

Horeca Brussels was ook de gelegenheid om deel te nemen aan 12 conferenties waarin mini-vormingen werden gegeven aan alle soorten publiek.

De balans van deze eerste editie is erg positief.  Met 24 exposanten, 400 bezoekers en een tevredenheidsgraad van meer dan  80 %, gaat de editie van 2017 zeker en vast door !

Hier kan u de volledige resultatenanalyse raadplegen.

Share This